Gezond tandvlees is erg belangrijk. Het kan zijn dat het gaat bloeden, er rood uitziet, en zelfs gezwollen is. Dit betekent dat het is gaan ontsteken en het kaakbot komt daarbij een beetje bloot te liggen. Als er wat mis is met het tandvlees, is de kans groot dat je last hebt van andere kwaaltjes. Het is erg vervelend en pijnlijk, maar een stinkende adem is ook onontkoombaar. Als je goed voor je tandvlees wil zorgen, is het van belang dat je weet waar de oorzaak van de ontsteking ligt alvorens je probeert ervan af te komen. 

Waarom gaat tandvlees ontsteken? 

Iedereen heeft wel een beetje tandplak op en tussen de tanden en kiezen. Pas wanneer dit zich gaat opstapelen ontstaat er een probleem. Tandplak kan verharden en is vanaf dat moment tandsteen. Dit zorgt ervoor dat het tandvlees ontstoken raakt. Agressieve middelen, een droge mond, suikers, en bacteriën zijn allemaal factoren die een rol spelen bij ontstoken tandvlees. Ook moet je niet te hard poetsen, want zo beschadig je je tandvlees. Poets dus niet te hard of te vaak, maar houd het bij twee keer twee minuten per dag. Als je meer wil lezen over een goede mondverzorging, ga dan naar de homepage

Wat zijn de gevolgen? 

Een overduidelijk gevolg van ontstoken tandvlees is ongemak en discomfort. Dat is helaas niet het enige. Een witte of gele tong en dus een slechtere adem kan ook veroorzaakt worden doordat het tandvlees niet gezond is. Het zorgt er ook voor dat tanden los gaan zitten of zelfs uitvallen doordat het kaakbot zover wordt afgebroken. Als de ontsteking nog niet zo erg is, kun je met goede mondhygiëne een hoop goedmaken. Wanneer tanden en kiezen los gaan zitten, is het vaak lastiger om het nog terug te draaien. Raadpleeg in dat geval een tandarts. Helaas is parodontitis voor een deel genetisch aangelegd en komt het bij sommigen nou eenmaal vaker voor dan bij anderen.  

Parodontitis als oorzaak van tongaanslag 

Wanneer je last hebt van ontstoken tandvlees, ofwel parodontitis, dan is de kans groot dat je meer last hebt van een verkleurde tong. Bij ontstoken tandvlees komt er vaak bloed in de mond en daar komen bacteriën maar al te graag op af. Ook komen ze graag af op het verhoogde aantal leukocyten die zich in het speeksel van iemand met parodontitis bevinden. Tandenstokers en flosdraad gebruiken is dus erg belangrijk om een stinkende adem tegen te gaan.