Elektrische voertuigen (EV’s) zijn een geweldige manier om geld te besparen en tegelijkertijd de CO2 uitstoot te verminderen. Een EV rijdt op een batterij die je thuis of op een commercieel laadstation kunt opladen. De meeste EV’s worden direct met een Type 1 lader geleverd die je op elk standaard 240 volt stopcontact kunt aansluiten. De vraag is of je hier tevreden mee bent. 

Optie voor een Type 2 oplader

Veel EV eigenaren willen thuis liever een sneller laadstation. Het kan niet alleen heel lang duren om je elektrische auto met een Type 1 oplader te laden, maar het is ook een stuk veiliger om jouw auto via een Type 2 oplader op te laden. Een goedkope laadpaal is alles wat jij hiervoor nodig hebt. Deze Type 2 laadstations kosten gemiddeld tussen de 500 en 1.000 euro. De meeste EV eigenaren investeren graag in deze laadpalen. Zelfs de basismodellen laden een batterij zo 4 tot 6 keer sneller op dan een Type 1 oplader. 

Welke Type 2 oplader moet je aanschaffen?

Dit is misschien wel de belangrijkste vraag. De standaard keuze voor een doorsnee huis in Nederland is eentje van 11 kW. Maar om geld op zo’n Type 2 oplader te besparen, zou je voor een lager vermogen kunnen kiezen (zoals 7,4 kW). Het duurt met deze goedkoopste laadpaal echter iets langer om jouw auto geheel op te laden. Sommige laadpalen worden daarnaast met de optie van een langere kabel geleverd. Iets wat soms ook wat extra kosten met zich meebrengt.

Er zijn bovendien allerlei merken laadstations om uit te kiezen. Elk heeft zijn eigen kenmerken plus voor- en nadelen. De meeste merken hebben daarbij verschillende opties om uit te kiezen. Waaronder functies zoals een app connectiviteit en verschillende installatie stijlen.

Heb ik een slimme laadpaal nodig?

De slimme opladers zijn laadpalen die zeer handig op afstand toegankelijk zijn. Ze werken veelal via een app op jouw smartphone. Hiermee kun je het opladen van je EV controleren en wellicht regelen wanneer jij je auto wilt opladen. Een slimme laadpaal maakt vaak het monitoren van jouw laadsessies mogelijk. Door deze te analyseren, krijg je een beter inzicht in zowel het stroomverbruik als de kosten. En kun jij jouw laadschema dienovereenkomstig aanpassen.

Dit laatste kan bijzonder praktisch zijn als jij een nachtstroom tarief hebt of als jij met een zonnepaneelinstallatie je auto wilt opladen. Je zou jouw Type 2 oplader dan zo kunnen instellen dat het je elektrische auto enkel tijdens de beste oplaaduren oplaadt. Dit compenseert het feit dat deze slimme opladers meestal iets duurder dan de gewone opladers zijn.

Een Type 2 laadpaal is de handigste manier om je elektrische auto op te laden. Ze zijn veilig, handig en gebruiksvriendelijk. Zodat jij jouw EV altijd gemakkelijk en onbezorgd thuis kunt opladen; zelfs wanneer je slaapt!