Een woningontruiming is een vervelende situatie. Een ontruimingsbedrijf kan je helpen bij het leeghalen van je woning. Ze voeren verschillende werkzaamheden uit, zoals het leeghalen van je woning, schoonmaken van je woning en ze voeren herstelwerkzaamheden uit als dit nodig is. Er zijn een aantal zaken waar je op moet letten tijdens het inschakelen van een ontruimingsbedrijf. Lees in deze blog meer over de dingen waar je op moet letten, de diensten die ze uitvoeren en de kosten van een ontruimingsbedrijf.

Waarop letten?

Er zijn een aantal dingen waarop je moet letten bij het inschakelen van een ontruimingsbedrijf. 

Hieronder vind je een aantal tips die jou kunnen helpen bij het inschakelen van een ontruimingsbedrijf. 

  1. Specialisatie ontruimingsbedrijf: sommige focussen zich op het ontruimen en schoonmaken van extreme situaties zoals vervuilde woningen, hennepplantages en plaats delicten. Let dus goed op de werkzaamheden die het bedrijf uitvoert. Kies het bedrijf die de werkzaamheden uitvoert die bij jou nodig zijn. 
  2. Kosten ontruimingsbedrijf: ieder bedrijf hanteert eigen prijzen, zorg dat je je hier goed in verdiept. Bespaar op de kosten door rekening te houden met de  voorrijkosten van een ontruimingsbedrijf: kies een bedrijf uit de buurt om de voorrijkosten zo laag mogelijk te houden. Ben je op zoek naar een ontruimingsbedrijf bij jou uit de buurt? Zoek dan bijvoorbeeld eens op Ontruimingsbedrijf Gelderland: je vind dan een overzicht met alle ontruimingsbedrijven in Gelderland. 
  3. Reviews en referenties: ga op zoek naar reviews en referenties. Kijk wat de ervaringen van andere mensen zijn met het ontruimingsbedrijf. Zo krijg je inzicht in de kwaliteit. Let er wel goed op dat mensen eerder negatief als positief zullen schrijven. Neem dit dus met een korreltje zout. 
  4. Spoedontruiming: is het spoed of niet? Soms is het nodig om een ontruiming met spoed uit te voeren. Heb je een ontruimingsbedrijf op het oog, kijk dan even of zij deze dienst aanbieden. Als je gebruikt wil maken van een spoedontruiming is dit meestal wel duurder.
  5. Maak goede afspraken: een ontruimingsbedrijf komt altijd eerst langs voor een kennismaking en inventarisatie. Dit is het moment om aan te geven wat je wensen zijn en om afspraken te maken met het ontruimingsbedrijf. Na dit gesprek ontvang je van het ontruimingsbedrijf een plan van aanpak en offerte. Neem deze goed door voordat je de ontruiming laat uitvoeren, zodat je niet voor verrassingen komt te staan. 

Diensten ontruimingsbedrijf

Een ontruimingsbedrijf houdt zich bezig met verschillende diensten. Ze zijn niet allen gespecialiseerd in het ontruimen van woningen, maar houden zich ook bezig met schoonmaakwerkzaamheden, de inboedel, herstelwerkzaamheden en de oplevering van de woning. Hieronder worden de verschillende werkzaamheden op een rijtje gezet:

  •  Inboedel: wat gebeurt er met je inboedel nadat de woning is ontruimd? Er zijn een aantal mogelijkheden waaruit je kunt kiezen. Je kunt de inboedel door het ontruimingsbedrijf laten afvoeren naar de vuilstort, laten opkopen of laten opslaan door het bedrijf. Wanneer je de inboedel laat opkopen, krijg je een korting op de totaalprijs van de ontruiming. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om de inboedel zelf te verkopen.
  • Schoonmaakwerkzaamheden: na het leegruimen van de woning kun je het pand ook laten schoonmaken door de ontruimers. Zij voeren dan ook gelijk herstelwerkzaamheden uit, zoals het dichten van gaten in de muren of het verwijderen van vloerbedekking of raambekleding. 
  • Oplevering: een ontruimingsbedrijf kan het huis ook opleveren wanneer het huis is verkocht. Hierdoor hoef je zelf niet bij de oplevering te zijn als je bijvoorbeeld niet aanwezig kunt zijn. 

Kosten woningontruiming

De kosten van een woningontruiming kunnen sterk variëren. Hieronder vind je een prijstabel met de verschillende kosten van een woningontruiming, zodat je weet welke kosten je kunt verwachten.

Soort ontruiming Gemiddelde kosten
Ontruimen kleine woning (bijv. zorgkamer/seniorenkamer) €150,- tot €350,-
Woning met 1 tot 2 kamers €150,- tot €550,-
Eengezinswoning €600,- tot €1.500,-
Vrijstaande woning €800,- tot €2.000,-
Extra diensten
Afvoeren inboedel  €150,- tot €750,-
Voorrijkosten €0,25,- tot €0,50 per km
Schoonmaakwerkzaamheden €20,- per uur
Herstelwerkzaamheden  €20,- per uur
Verwijderen vloerbedekking €2,50 per m²